"לפעמים אתה לא צריך רק עורך דין, אתה צריך לוחם צדק, אתה צריך בן אדם"

תביעת עובד זר
תביעת עובד זר
תוכן עניינים

תביעת עובד זר – מה זה אומר?

העסקת עובד זר בסיעוד לא מסתיימת בתשלום משכורת חודשית כפי שחלק מהמטופלים הסיעודיים נוטים לחשוב, אלא כרוכה בתשלום זכויות סוציאליות רבות הקמות לאורך כל תקופת העובדה ועם סיומה.

דיני העבודה מטילים על המעסיק את הנטל להוכיח כי שילם לעובד את שכרו ואת זכויותיו הסוציאליות, וזאת אף אם המעסיק הזה הוא קשיש, נכה או בן משפחה שמחפש את דרכו בסבך לאחר פטירת יקיריו. משמעות הדבר כי בעת סיום ההעסקה ייתכן שהעובד יתבע אף בגין רכיבי שכר אשר כבר שולמו לו, ואולם הנטל להוכיח שהם אכן שולמו מוטל על המעסיק, ובהיעדר יכולת להוכיח תשלום, עלול המעסיק למצוא עצמו משלם בשנית סכומים שכבר שילם.

לא מעט גופים ועורכי דין מציעים לעובדים הזרים בענף הסיעוד סיוע בחישוב זכויותיהם, משגרים למטופלים הסיעודיים מכתבי דרישה מנופחים ומופרכים, מגישים תביעות הזויות ודורשים סכומים שבינם ובין ההעסקה בפועל אין ולו דבר. מעסיקים שנתקלים בתביעות מעין אלו חשים תסכול רב כאשר אין ביכולתם להוכיח מה באמת קרה לאורך ההעסקה וכמה כסף הועבר על ידם לעובד הזר.

אז מה עושים במצב בו מתמודדים עם תביעת עובד זר בסיעוד כנגד המעסיק או יורשיו לאחר סיום ההעסקה וכיצד ניתן למנוע תביעה כזו?

תביעת עובד זר – מה ההגנה הכי טובה?

אז מה בעצם אפשר לעשות טרם שמגיעים לתביעה משפטית כדי למנוע לתביעה כזאת? דרך המלך כדי להימנע מתביעות היא תיעוד. החל משלב טרום תחילת העבודה בו יש לוודא חתימה על חוזה עבודה ברור בשפתו של העובד הכולל את מלוא תנאי העסקתו. יש לשים לב: גם אם קיבלתם חוזה סטנדרטי מהלשכה הפרטית יש לוודא כי אותו חוזה משקף במדוייק את תנאי ההעסקה, להוסיף לו נספח ככל שיש צורך בפרטים נוספים ולשמור עליו היטב לכל אורך תקופת העבודה וכן לאחריה.

בנוסף, רצוי לנהל רישום של ימי עבודתו של העובד. לציין בכל חודש האם חלו ימי חג, האם עבד בהם או יצא, האם לקח ימי חופשה, האם יצא בימי המנוחה השבועיים ועוד. בסיום כל חודש יש להחתים את העובד הזר.

כמו כן יש לרשום את השכר שהועבר מידי חודש, ניתן בטבלת אקסל, ברישום ידני או בכל אופן אחר שנראה לכם מסודר. ברישום יש לפרט מהם רכיבי השכר ששולמו בחלוקה לשכר יסוד, הבראה, שבתות, חופשים וכו'. את השכר יש להעביר בהעברה בנקאית לחשבון הבנק בלבד ולא במזומן, ולשמור אף את התיעוד הזה.

יש להקפיד במיוחד על רישום וחתימה של זכויות סוציאליות נוספות על השכר הרגיל

תיעוד כזה יעזור להגן על המעסיק בעת תביעת עובד זר בה מובאים בדרך כלל כל הזכויות להן זכאי העובד, ובמנותק מהשאלה האם הם כבר שולמו לו או לא. את התשובה לשאלה הזאת, יצטרך לתת המעסיק.

גמר חשבון

דרך נוספת להימנע מתביעות עובדים זרים היא להקדים ולשלם לעובד הזר את כל זכויותיו באופן מסודר וממוסמך עם סיום ההעסקה.

חישוב גמר החשבון לא פעם הוא מורכב, בפרט כשההעסקה מקבילה לחברת סיעוד, אשר אחראית על תשלום מקצת מהזכויות הסוציאליות. על מנת לא לשלם ביתר או בחסר לעובד הזר, מומלץ להיעזר בעורך דין דיני עבודה אשר מתמחה בתחום הסיעוד באופן ספציפי ובהסדרי העבודה המיוחדים בתחום זה.

בד בבד עם עריכת תחשיב זכויות התואם את הוראות החוק והפסיקה והעברת הכסף כדין לעובד הזר, חשוב להחתים את העובד על מכתב סילוק בו הוא מאשר כי קיבל את התשלום. חשוב לציין שמכתב כזה אינו אוסר על העובד לתבוע בעתיד, אך בפועל אם הוא נכתב באופן נכון הוא שולל לו את רכיבי התביעה ומגן על המטופל הסיעודי.

כך לדוגמא אם עובד חותם על מכתב בו הוא מצהיר כי אין לו עוד תביעות או דרישות, בית הדין לעבודה יתן משקל נמוך ביותר למסמך אם בכלל. אך אם יחזיק בידו המטופל הסיעודי מכתב חתום על ידי העובד הזר ובו הוא מצהיר כי קיבל כך וכך ₪ עבור הבראה, וכך וכך עבור ימי חופשה, הרי שניתן יהיה להוריד את הסכומים שהתקבלו מכל סכום שיגיע לעובד.

העסקה בלתי חוקית

חשוב להדגיש שאף אם העסקתם עובד לא חוקי, אין בכך כדי למנוע ממנו את זכות התביעה ובין הדין לעבודה אדיש כמעט לחלוטין לשאלת חוקיותו של העובד התובע בארץ. בית הדין לעבודה מאפשר גישה וסעד אף לעובדים לא חוקיים, אך מי שעלול למצוא עצמו בבעיה הוא דווקא המעסיק, אשר עלול לעמוד לדין פלילי בגין העסקה לא חוקית של המטפל. לכן בפרט כשמעסיקים באופן בלתי חוקי, רצוי לנקוט בכל האמצעים שפרטנו על מנת להימנע מתביעה או טוב מכך להימנע מההעסקה בכלל.

מה עושים אם אני מתמודד עם תביעת עובד זר?

אם הוגשה נגדך תביעת עבודה על ידי מטפל זר, מומלץ להיעזר בעורך דין לדיני עבודה המתמחה בעובדים זרים.

בשלב הראשון יאסף כלל החומר שיש בידיכם ותבדק גרסתו של העובד הזר אל מול תנאי העסקתו והתשלום שקיבל בפועל.

ככל שנעשה תיעוד מקיף וגמר חשבון מדויק, הרי שההתגוננות תהיה מקיפה וטובה, אך אף במצב בו לא ננקטו צעדים אלו, ניתן לאתר ראיות המצביעות על חלק מהתנאים, יבחנו עדים אפשריים ויבדקו עוד אמצעים אפשריים להוכחה.

פיתוח אסטרטגיית הגנה היא קריטית במיוחד בצורת ההעסקה הייחודית לתחום הסיעוד. כך למשל יש לוודא שנתבע המעסיק הסיעודי ולא בני משפחתו שסייעו לו. הדבר נכון על אחת כמה וכמה לאחר מותו של המטופל.

דוגמא נוספת היא בהחלטה האם לבקש מבית הדין להורות לעובד הזר להפקיד סכום כסף כערובה לכיסוי הוצאות המשפט, וזאת כאשר גביית הוצאות מעובדים זרים היא סוגייה לא פשוטה בכלל ולפיכך נמצא לה סעיף יעודי בחוק.

עורך דין המתמחה בתחום מכיר את הדינים המיוחדים לעניין עובדים זרים, ואת הזכויות הדיוניות העומדות לידי המעסיקים בתביעות מעין אלו יוכל לנהל הליך אשר יביא לתוצאות הטובות ביותר בתביעות עובדים זרים המוגשות.

לסיכום

האוכלוסייה המעסיקה עובדים זרים בסיעוד היא אוכלוסייה שאינה מיומנת בהעסקה, בחובותיה כלפי המטפל הזר ובחובות התיעוד המוטלות עליה, שכן מעסיקים אלו נכלאו לסיטואציה הזו באל כורחם. חוסר הניסיון הזה עומד למעסיקים לא פעם לרועץ מול תביעות מנופחות ולא פעם מנותקות מהמציאות.

הטיפ המרכזי שלנו הוא תיעוד והחתמה על כל תשלום, יציאה לחופשה, הלוואה או אירוע מיוחד שנעשה בתקופת ההעסקה, זאת לצד פנייה לעורך דין עם סיום ההעסקה לטובת חישוב גמר חשבון והחתמה על מכתב סילוק. אלו אמנם לא ימנעו בהכרח מעובד זר לתבוע, אך יהפכו את ההתגוננות לקלה פי כמה.

אם נתבעתם על ידי עובד זר שהעסקתם, או שאתם מעוניינים בחישוב גמר חשבון מדויק, אני מזמינה אתכם להשאיר פרטים בעמוד צור קשר בלחיצה כאן ולקבל שיחת ייעוץ ללא התחייבות.

דילוג לתוכן